Blog: Hybrid cloud, the best of both worlds


Blog: Hybrid cloud, the best of both worlds

Eerst was er outsourcen. Toen kwam er cloud computing waarbij infrastructuur en applicaties afgenomen worden vanaf de locatie van de cloud-leverancier. The cloud werd een hype. Maar met de toegenomen mogelijkheden groeide ook het besef van de nadelen. Cloud computing is een zegen als het gaat om flexibiliteit, efficiency en snel kunnen opschalen als er tijdelijk een piek in de behoefte is. Nadelen zijn dat je afhankelijk bent van het aanbod in de cloud en geen controle hebt over de kwaliteit van applicaties en de beveiliging van je data. En dus kwam er naast de public cloud, de private cloud: waarbij de klant de voordelen van het eenvoudig consumeren van IT-resources combineert met een dedicated infrastructuur. Zo behoudt de klant zelf de controle.

Tot zover prachtig! Maar dan rijst de vraag hoe al die stukjes infrastructuur met elkaar samenwerken. Onze klanten hebben behoefte aan een bepaalde functionaliteit maar hebben tegelijkertijd te maken met hun eigen ICT-omgeving. Ze zitten met de vraag: ‘Wat installeren of bouwen we zelf en wat nemen we af, of migreren we naar de cloud?’ En met vervolgvragen als: ‘Maken we gebruik van een public- of een private-clouddienst? Wat is  veilig en betrouwbaar en biedt ons precies de functionaliteit die we nodig hebben?’ En vooral: ‘Hoe verbinden we de verschillende cloud-vormen met onze eigen infrastructuur?’

De oplossing: hybride cloud. Hierbij worden verschillende onderdelen uit public en private clouds gekoppeld en verbonden met de eigen infrastructuur. De klant kiest zelf welk deel van zijn bedrijfsprocessen hij op welk deel van de (in- of externe) infrastructuur plaatst. Applicaties met hoge performance requirements of bedrijfsgevoelige informatie lenen zich bijvoorbeeld goed voor de private cloud. Terwijl standaard kantoorsoftware en telefonie, maar ook bijvoorbeeld de ICT die nodig is om een marketingcampagne te ondersteunen, uitstekend kan draaien in een public cloud. Zo’n – vaak tijdelijke – campagne vereist specifieke toeters en bellen die je gewoonlijk niet nodig hebt. Slim om dat in de cloud te doen. Tegelijkertijd wil je dat de campagne technisch naadloos matcht met je eigen infrastructuur zodat je alle spin off moeiteloos kunt verwerken.

Hybride cloud-oplossingen bieden dus het beste van twee (of meer) werelden. Door uit te gaan van de functionaliteit die de klant wenst – nu en in de toekomst – kunnen wij de optimale combinatie in kaart brengen. Daarbij combineert Axians kennis van cloud-technologie en interne ICT-infrastructuren met eigen public cloud-diensten en/of diensten van andere cloud-leveranciers.

We ontzorgen de klant door achter de schermen de eigen en de publieke infrastructuur bij elkaar te brengen. Met een slimme combinatie van public en private cloud met de bestaande ICT-omgeving krijgt de klant zoveel mogelijk maatwerk. Bovendien beschikt Axians over een uitgebreid eigen datacenter in Nederland met eigen beveiliging. En dat is in deze tijd ook een hele geruststelling.

Door Erik Lenten, CTO bij Axians